27.05.2009

SLES 11 uzerinde Xen Sanallastirmasi I


Daha onceki yazilarimdan birinde de belirttigim gibi SLES11 sanallastirma cozumu olarak da tam olarak hazir geliyor.
Peki nedir bu sanallastirmanin digerlerinden farki? SuSE ne oneriyor, ne sagliyor?

Sanallastirma cozumu olarak en cok kullanilan urun sanirim VMware'dir. Ancak unutmamak gerekir ki, VMware Redhat ES 3 uzerine kurulmus Gelistirilmis bir Vmware yazilinindan baska birsey degildir. ( VMware'in yaptiklarini hic kucumsemiyorum, oyle birsey de yapamam yanlis anlasilmasin ). Olayi su sekilde anlatabilirim aslinda:

RHEL3 bir sistem var. Yazilan VMware sistemi bu sistem uzerinde calisabilecek sekilde duzenleniyor ve makina acildiginda kaynak yonetimini vs tum isleri arkaplanda calisan bir vmware sureci kontrol ediyor.
Yani siz bir makina eklediniz diyelim, 512 MB Ram ve belli bir islemci gucu ile disc ayirdiniz, arka planda calisan vmware sureci o kaynaklari ayirmak icin sizin verdiginizden cok fazla kaynagi kullaniyor; cunku kendisi de isletim sistemi uzerinde calisan bir program.

Ancak XEN icin olay biraz daha farkli; XEN, Novell ve Redhat'in uzerinde calisabilen (ve diger Linux dagitimlarinda), kernela xen destegi verilmesini gerektiren ve tamamen sistemden yalitik olarak calisabilen, kullanilacak kaynaklari sizin icin aninda sistemden ayirarak kullanima hazir hale getiren, kaynak kontrolu icin extradan CPU ve Memory harcamak zorunda kalmayan, kisacasi tek cumleyle:

XEN sistem uzerinde calismak icin degil, sistemle calismak icin tasarlanmis bir sanallastirma cozumudur.

Bu gunlerde yaptigim Mail Gateway Stand By calismalarimdan kalan zamanimin buyuk kismini XEN olayini anlamaya ve kullanmaya ayirdim.

Bir sonraki yazimda XEN ile SuSE Entreprise Server 11 uzerinde yaptigim ilk sanallastirma denemesinin adimlarini ve tecrubelerimi yazacagim.

Kolay Gelsin