7.10.2008

bloglarin onemi


2 haftadir elimde bir kitap var.Kaosun sirlari.. Polisiye / Gerilim kitaplari okuma merakim -cogu insan gibi- Dan Brown ve Jean Christophe ile basladi. Hala da surmekte. Elimde mutlaka 2 - 3 kitap oluyor ve siklikla turleri birbirine karsimayan kitaplari ayni anda okumayi seviyorum. (Tarihsel arastirma, Polisiye/Gerilim ve Din gibi)
Uzun
zamandir yazmak istedigim bir konuda da dogrusu bu bitirmek uzere oldugum yeni kitap etkili oldu.

Blog nedir? Blogun
gorevi ne olmalidir? Nasil kullaniliyor? Bu tarz tanimlara ve hatirlatmalara girmeyecegim, sadece soylemek istedigim su ki: Bloglarda insanlar yazmak istedikleri her konuda yazmali; bildikleri-paylasmak istedikleri anilarini,gormus-gecirmisliklerini, dusuncelerini ve bilgilerini paylasmali.

Zamanimizda basin ozgurlugunden, haber ve haberci hurriyetinden bahsetmek kesinlikle yanlis ve bos bir iddia olur. Gazeteler,tv ve diger medya araclari tamamen ayni kalemden cikmis gibi gorunen -ki muhtemelen oyle de olan- haberleri bize yayinlamakta. Gercekten olan olaylari, oldugu gibi TARAFSIZCA mertce gosterme gibi bir egilimleri dahi yok. Yani size olayi oldugu gibi anlatmiyorlar, mutlaka kendi fikirlerini de ekliyor,kendi pencerelerinden nasil gorunuyorsa o sekilde gosteriyorlar. sunu diyemiyorlar: "Su sekilde bir olay oldu" Hayir bunu soylemiyorlar, illa da sunu yapiyorlar "Su sekilde bir olay oldu, etkileri bu sekildedir." Bunu kitapta verilen bir ornekle pekistirmek istiyorum.


"Korfez savasini haber yapan bir muhabir, korfez savasinin gecmis savaslara gore daha '''''temiz''' bir savas oldugunu dile getirmektedir. Nedeni de bu savasta bir cok yaralinin olmeden kurtarilabilmis olmasidir. Haberi soyle sunacaktir:"Vietnam'da dort yaralidan biri olurken,bu savasta bu oran sekizde bire hatta onda bire dusmustur. "Ama,onun sunu da bilmesi gerekirdi: Bugunku silah ureticileri, yirmi yildan beri daha az oldurucu ve daha ziyade yaralayici silahlar uretmenin gayreti icindedir.Ve bu neden boyle biliyor musun? Cunku bir olunun dusmana hicbir maliyeti yok, oysa bir yaraliya harcanacak zaman,para,insan gucu ve enerjisi uzun vadede moral bozucu hale geliyor.Bu bilindigi taktirde ,daha cok yaraliya neden olan bir savasi ovmek yerine ,rakamlari daha farkli degerlendirmek gerekirdi".

Chattam derdimi cok guzel anlatmis. Anlasilan sudur aslinda:

Basin ozgurlugu yok!! Basin tarafsizligi hic yok!!

Iste burada devreye bloglar giriyor.Herkes bloglarda bildiklerini gorduklerini paylasmali bence.Ancak o zaman gercekten bilgilenebiliriz